Tā nu Jānim līdzi reisā lielā , tik ierastā keksa vietā būs kārbā mazi keksiņi :))
Es zinu, ka daudzi šos mazos keksiņus dēvē par mafiniem.. lielu jēgu tam neredzu.. ja nu mode tāda... tā kā man labāk patīk ierastāki vārdi, tad man ir keksiņi :)))
bet nu labi... te mazliet no interneta plašumiem pārkopēts (espati.lv)
Daži padomi, lai mafini izdotos garšīgāki
• Pildot mafinus veidnītēs, vienu no divpadsmit, ko liksi krāsnī, atstāj brīvu un tajā ielej ūdeni. Tad mafini cepot nesakaltīs.
• Ja mafinu pildīšanai izmanto veselus svaigu augļu gabaliņus, pirms pievienošanas mīklai apviļā tos miltos. Tad augļu gabaliņi mīklā iejauksies vienmērīgāk un nenogrims apakšā, kā arī cepoties nesalipinās to.
• Vislabāk mafini garšo tūlīt pēc cepšanas. Ja vēlies tos ēst mazliet vēlāk, izmanto treknākas (taukiem bagātākas) mafinu receptes.
• Ja vien nav citu norādījumu, mafini parasti jācep aptuveni 180 līdz 200 grādu karstā krāsnī.
• Centies cepot nevirināt krāsi, jo tā zūd siltums un mafini var sakristies, zaudējot savu gaisīgumu un garšu.
• Pārbaudi mafinus vien kādas piecas minūtes pirms paredzētā cepšanas laika beigām. Dažkārt mafinu virsiņas var pārāk strauji sabrūnēt un ir nepieciešama cepšanas temperatūras maiņa.
• Mafini ir gatavi, kad, iedurot tajos ar koka irbulīti, izvelkot tam nav pielipušas kēksa daļiņas.
• Ja vēlies mafinus padarīt par svētku ēdienu, izrotā tos. Mazajiem kēksiņiem lieliski piestāv cukura glazūra, uz kuras vari izkārtot speciālus kūku dekorus.
• Izmēģini pie mafiniem pasniegt aromatizētu sviestu vai ievārījumu. Tā var iegūt patiesas garšas simfonijas.
• Mafini, kurus vēlies sagriezt, pirms tam pilnībā jāatdzesē, tāpat kā tikko cepta maizīte, ar mafins, ja to griež karstu, saķep.
• Izmantojot lipīgu un ķepīgu pildījumu, piemēram, karameles vai gotiņas, ja cep mafinus metāla formiņās, tajās jāieklāj mafinu papīra groziņi. Tas ļaus lipīgo mafinu izvilkt no formas, neriskējot to neglābjami sadrupināt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Gribētos jau teikt- ja tu vel neesi uzdrošinājusies šim pasākumam ķerties klāt, tad zini, nekā sarežģīta... pusstunda un keksi uz galda..
Izmēgini;) un tev izdosies...
jā es esmu, esmu pamanījusi, ka mafini ir katrā otrajā blogā, bet tomēr, mēs jau nerīkojam sacensības kura pirmā, kura pēdējā... kad izcep un kad ieleik ziņu... ;) mēs tak dalamies ar sajūtām, priekiem.. pastāstam kā mums katrai izdevies... tā ka stāsti arī tu, kā tev izdevās tavi keksiņi, jeb mafini.. ar dzērvenēm, ķiršiem, vai riekstiem... dažādībai lieeelas iespējas..
Uii.. jāskrien.. jāpārķer Jānis un jānodod kārba ar keksiem.. ( dodas no Rīgas uz Grebņevu jeb no muitas uz robežu)
Lai jums jauks vakars! |
5 komentāri:
Jauki, tikai piebildīšu, ka par mafiniem sauc tāpēc, ka angliski muffins- kēksiņi. ;)
vai arī dažiem vēl muffins- smalkmaizītes..
Īstenībā viņiem tur bija arī kkādas atšķirības - mafini kkā īpašāk cepās vai bija kkā savādāk jāgatavo. Zinu, ka es vienbrīd arī par šo pašu 'cepos', bet tad zinātāji man argumentēja, ka keksiņš un mafins tomēr esot divas dažādas lietas... ?
nu es vienīgo info atradu ( par atšķirību) ka tā esot tāpēc ka maziņi un cep papīra vai tajās silikona veidnēs ... un tās mani nepārliecina :))))) par būtisku atšķirību....
kēkss angliski ir plum-cake vai fruit-cake, bet muffin ir smalkmaizīte- maza maizīte, keksiņš.. tam jau nav tik būtiska nozīme. mēs esam latvieši un tāpēc sakām - keksiņš. :)
Ierakstīt komentāru