Dod katrai dienai iespēju kļūt par tavas dzīves skaistāko dienu!

trešdiena, jūlijs 06, 2011

Keksiņi- šoreiz ar rozīnēm ...


Šobrīd keksmašīna :))) ir laukos( maizes mašīna, kurā regulāri tiek cepti keksi)  un ak vai kā tās pietrūkst... it sevišķi tad, kad maz laika un Jānis dodas reisā... tad atkal jāatceras citi laiki un jāvelta cepšanas pasākumam vairāk laika. tā pagājuša reizē cepu keksu- parastu un mīklas priekš veidnes bij par daudz :( ko nu.. ne šis, ne tas... Atcerējos, ka Elīna tak ziemassvētkos uzdāvināja keksa papīra formiņas.  Ju-hū... darīts... izcepās arī 7 keksiņi :)) Hmm.. Jānis nosaka, ka šitā laba lieta braucot- nekas nav jāgriež.. pa ceļam ērti apēdami....  nu ko!?- šoreiz cepu keksiņus...
un tā- no tā kas ir  piena mājās nav, izlīdzos ar krējumu un to kas ir... 

 recepte nekāda dižā un ne sarežģīta.. kaut kas uz aci
glāze krējuma,
2 olas,
nepilna glāze cukura,
1,5 glāzes miltu,
tējkarote cepamā pulvera,
 rozīnes
visu sajaucu pamazām kopā un papīra formiņās iekšā.... nekā sarežģīta, piebildīšu, ka rozīnes pēc izmērcēšanas vienmēr nosusinu papīra dvielī ;)
cepu 200grādos aptuveni 20min.



 Vienu pagaršoju- ai kā labprāt vel otru :)))
Tā nu Jānim līdzi reisā lielā , tik ierastā keksa vietā būs kārbā mazi keksiņi :))

 Es zinu, ka daudzi šos mazos keksiņus dēvē par mafiniem.. lielu jēgu tam neredzu.. ja nu mode tāda... tā kā man labāk patīk ierastāki vārdi, tad man ir keksiņi :))) 

 bet nu labi... te mazliet no interneta plašumiem pārkopēts (espati.lv)

 Daži padomi, lai mafini izdotos garšīgāki


• Pildot mafinus veidnītēs, vienu no divpadsmit, ko liksi krāsnī, atstāj brīvu un tajā ielej ūdeni. Tad mafini cepot nesakaltīs.

• Ja mafinu pildīšanai izmanto veselus svaigu augļu gabaliņus, pirms pievienošanas mīklai apviļā tos miltos. Tad augļu gabaliņi mīklā iejauksies vienmērīgāk un nenogrims apakšā, kā arī cepoties nesalipinās to.

• Vislabāk mafini garšo tūlīt pēc cepšanas. Ja vēlies tos ēst mazliet vēlāk, izmanto treknākas (taukiem bagātākas) mafinu receptes.

• Ja vien nav citu norādījumu, mafini parasti jācep aptuveni 180 līdz 200 grādu karstā krāsnī.

• Centies cepot nevirināt krāsi, jo tā zūd siltums un mafini var sakristies, zaudējot savu gaisīgumu un garšu.

• Pārbaudi mafinus vien kādas piecas minūtes pirms paredzētā cepšanas laika beigām. Dažkārt mafinu virsiņas var pārāk strauji sabrūnēt un ir nepieciešama cepšanas temperatūras maiņa.

• Mafini ir gatavi, kad, iedurot tajos ar koka irbulīti, izvelkot tam nav pielipušas kēksa daļiņas.

• Ja vēlies mafinus padarīt par svētku ēdienu, izrotā tos. Mazajiem kēksiņiem lieliski piestāv cukura glazūra, uz kuras vari izkārtot speciālus kūku dekorus.

• Izmēģini pie mafiniem pasniegt aromatizētu sviestu vai ievārījumu. Tā var iegūt patiesas garšas simfonijas.

• Mafini, kurus vēlies sagriezt, pirms tam pilnībā jāatdzesē, tāpat kā tikko cepta maizīte, ar mafins, ja to griež karstu, saķep.

• Izmantojot lipīgu un ķepīgu pildījumu, piemēram, karameles vai gotiņas, ja cep mafinus metāla formiņās, tajās jāieklāj mafinu papīra groziņi. Tas ļaus lipīgo mafinu izvilkt no formas, neriskējot to neglābjami sadrupināt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Gribētos jau teikt- ja tu vel neesi uzdrošinājusies šim pasākumam ķerties klāt, tad zini, nekā sarežģīta... pusstunda un keksi uz galda..
 Izmēgini;) un tev izdosies...
jā es esmu, esmu pamanījusi, ka mafini ir katrā otrajā blogā, bet tomēr, mēs jau nerīkojam sacensības kura pirmā, kura pēdējā... kad izcep un kad ieleik ziņu... ;)  mēs tak dalamies ar sajūtām, priekiem.. pastāstam kā mums katrai izdevies... tā ka stāsti arī tu, kā tev izdevās tavi keksiņi, jeb mafini.. ar dzērvenēm, ķiršiem, vai riekstiem... dažādībai lieeelas iespējas..
 Uii.. jāskrien.. jāpārķer Jānis un jānodod kārba ar keksiem.. ( dodas no Rīgas uz Grebņevu jeb no muitas uz robežu)

Lai jums jauks vakars!

5 komentāri:

Unknown teica...

Jauki, tikai piebildīšu, ka par mafiniem sauc tāpēc, ka angliski muffins- kēksiņi. ;)

Unknown teica...

vai arī dažiem vēl muffins- smalkmaizītes..

Ieva teica...

Īstenībā viņiem tur bija arī kkādas atšķirības - mafini kkā īpašāk cepās vai bija kkā savādāk jāgatavo. Zinu, ka es vienbrīd arī par šo pašu 'cepos', bet tad zinātāji man argumentēja, ka keksiņš un mafins tomēr esot divas dažādas lietas... ?

Sandra teica...

nu es vienīgo info atradu ( par atšķirību) ka tā esot tāpēc ka maziņi un cep papīra vai tajās silikona veidnēs ... un tās mani nepārliecina :))))) par būtisku atšķirību....

Unknown teica...

kēkss angliski ir plum-cake vai fruit-cake, bet muffin ir smalkmaizīte- maza maizīte, keksiņš.. tam jau nav tik būtiska nozīme. mēs esam latvieši un tāpēc sakām - keksiņš. :)

LAIME MĪL KLUSUMU... LAIME IR TAGAD!!!

- paldies-